Hvad sker
Den 8. september 2023 markerede vi i Vor Frelsers Kirke 240-året for Nikolai Frederik Severin Grundtvigs fødsel. Besøgende kunne denne aften blandt andet lytte til en uropførelse af
Hvad sker
Den 8. september 2023 markerede vi i Vor Frelsers Kirke 240-året for Nikolai Frederik Severin Grundtvigs fødsel. Besøgende kunne denne aften blandt andet lytte til en uropførelse af Christian Præstholms nye værk “Det evige liv i fuldkommenheds bånd”. Dette værk kan du også høre til fødselsdagskoncerten i år – sunget af Vor Frelsers Kantori, dirigeret af kirkens organist Lars Sømod og med Peter Møllerhøj på orgel.
I år markerer vi Grundtvig et par dage før hans faktiske fødselsdag, der i år falder søndag d. 8. september, og vi kunne også have markeret hans dødsdag den 2. september. Grundtvigs dødsdag kommer vi dog næsten omkring, når vi denne aften skal synge hans prægtige salme ”At sige verden ret farvel”, som især før i tiden var en kendt og foretrukken salme til begravelser.
Vi holder i Vor Frelsers Kirke generelt meget af at markere, at Grundtvig i en forholdsvis kort periode fra 1822-26 var kapellan ved kirken. Vi fejrede derfor også med største selvfølge og igennem hele 2022, at det var 200 året for Grundtvigs indsættelse som præst i kirken. Og netop salmen ”Jeg kender et land”, som Grundtvig skrev i 1824, har i år 200 års kunstnerisk fødselsdag, om end salmen først udkom i 1832.
I salmen digter Grundtvig om, at det jordiske ikke blot er himlens negative modsætning, men at det jordiske er ”det dejlige land”, hvor Gud forbinder sig med mennesker, og hvor Kristus gør sig lige med alle: ”Lad barnlig mig kysse din strålende hånd, som rækker fra Himlen til jorderigs muld og rører vort øje med fingre som guld…”
Kirkens mange markeringer og fejringer af Grundtvig skyldes ikke blot stolthed over hans ansættelse i den smukke gamle kirke med det verdensberømte tårn. Det skyldes også arven efter Grundtvig, som fortsat forpligter enhver, som træder i hans fodspor. Grundtvig vil lade os forstå, at vi er en del af en større historie end den, vi subjektivistisk kan fatte. Vi er i Guds historie. Gud er ikke en del af vores.
Vis mere